BLOG

DAT IS PAS INTERESSANT LEESVOER!

Blijf op de hoogte van toffe acties, nieuws en interessante weetjes, die we maar al te graag met je delen via onze blog.

Wat mensen in India al zo’n 5.000 jaar geleden ontdekten, begint nu in Nederland steeds bekender te worden: koken met ghee. Ghee spreek je uit als ‘ghi’. In de Indiase keuken is ghee een onmisbaar product en wordt het dagelijks gebuikt om te bakken, braden en frituren. Er zitten heel veel voordelen aan dit mooie product! Ontdek in deze blog het geweldige goedje uit de Ayurvedische keuken.

Ghee in de (Ayuverdische) keuken

Van oorsprong komt ghee uit India. In India wordt veel gebruik gemaakt van de Ayuverdische keuken. ‘Ayurveda’ betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Kort gezegd komt het erop neer dat alles op aarde levensenergie, ofwel ‘prana’ heeft. In de Ayurvedische voeding wordt gebruik gemaakt van 5 smaken, namelijk: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang.

De Ayurvedische keuken kun je vergelijken met therapeutisch eten: kruiden en groenten hebben allemaal een eigen werking en bijdrage in de keuken.
Het gaat om de perfecte samenstelling tussen smaak, geur en kleur. Vanuit dit oogpunt wordt ook ghee gebruikt. Behalve dat het perfect past in deze Indiase levensstijl, is het in elke keuken een aanrader om ghee te gebruiken. Dit komt naast de smaak ook doordat het goed is en lang houdbaar is.

Waarom is ghee in Nederland nog nauwelijks bekend?

In Nederland is ghee beter bekend als geklaarde boter. Maar wat is dat dan precies? Geklaarde boter betekent de boter koken, waardoor al het water verdampt en de vaste (melk)bestanddelen naar de bodem zakken. Er ontstaat tijdens het opwarmen van de boter een schuimlaagje.

Ghee als eeuwenoud ingredient

Behalve de volle, romige smaak welke een overduidelijke toevoeging is in de keuken, is ghee ook al eeuwen bekend als gezond ingredient. Zo staat het bij Ayurveda experts bekend als een middel wat de helende werking van kruiden bevorderd. Dankzij ghee worden genezende kruiden namelijk sneller opgenomen door het lichaam en de huid. Indiase mensen zweren dan ook bij de verjongende kracht van ghee.

Na het lezen van deze blog kun je wel stellen dat met het gebruik van ghee een wereld voor je open gaat. Volgens Ayuverda is het goed voor de algehele gezondheid en ook nog eens erg smakelijk in de keuken. Of het daadwerkelijk een verjongend effect heeft laten we in het midden, maar we dagen je wel uit om het zelf te proberen!

MEER INFORMATIE OVER GHEE?

Wil je meer weten over ghee?
Neem dan contact met ons op.

Dutso
Dutso Dairy B.V.
Saksenweg 49
5349 AX Oss
The Netherlands
T. +31 412 84 91 20
E. info@dutso-dairy.com
Ma - Vr: 7:00u - 18:00u
Za: gesloten
Zo: gesloten
Volg ons op social media:
© 2020 | dutso-dairy.com | Webdesign by Dutso Dairy B.V.