BLOG

DAT IS PAS INTERESSANT LEESVOER!

Blijf op de hoogte van toffe acties, nieuws en interessante weetjes, die we maar al te graag met je delen via onze blog.

Wellicht gebruik je in de keuken bakboter, roomboter, kokosolie of olijfolie om mee te koken, bakken of braden. Maar wist je dat ghee daar ook uitermate geschikt voor is? Wat het verschil is tussen deze vetten en het effect tijdens het koken lees je in deze blog.

Alles over bakken met boter

Net als ghee bevat boter diverse gezonde vetten en vitamines. Zo zit er in roomboter vitamine A, D en E. Het vetgehalte van roomboter ligt rond de 80%. Er bestaat ook halfvolle boter met een vetgehalte van 40 %. Ghee bevat een vetgehalte van 99,9%, oftewel pure boterolie. Zowel ghee als (room)boter geven een volle, romige smaak aan het eten. Een duidelijk verschil tussen boter en ghee is dat de laatste tot zeer hoge temperaturen kan worden verhit zonder te verbranden, tot wel 250°C, terwijl boter al boven de 130°C verbrandt. Dit verpest duidelijk de smaak van je eten en het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Daarnaast zit in boter ook lactose, waardoor het niet geschikt is voor mensen met een lactose allergie of intolerantie. Nog een verschil zit h’m in de houdbaarheid. Roomboter is na openen nog 1 maand houdbaar in de koelkast, terwijl ghee erg lang houdbaar is (tot wel een jaar) en je het buiten de koelkast kunt bewaren.

Alles over bakken met olijfolie

Olijfolie wordt geperst uit het vruchtvlees en de pitten van olijven. Er bestaan 3 soorten, namelijk gewone olijfolie, vierge en extra vierge olijfolie. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Bakken en braden in extra vierge olijfolie kan wel, maar wordt niet aanbevolen omdat de smaak grotendeels verloren gaat na verhitting. Olijfolie verbrandt bij een temperatuur van 160 °C. We weten allemaal dat er bij aangebrand eten schadelijke stoffen voor de menselijke gezondheid vrijkomen. Net als bij andere vetten, maar zeker bij olijf olie is het extra aan te raden om erbij te blijven, omdat het bij verhitting gaat spetteren. Een voordeel van olijfolie is de lange houdbaarheid. De smaak vervlakt op den duur, maar de olie bederft nooit. Net als ghee is olijfolie goed voor je gezondheid.

Alles over bakken met kokosolie

Kokosolie wordt verkregen uit het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Het verschil tussen ghee en kokosolie zit hem vooral in de smaak. Ghee heeft een volle, romige botersmaak. Kokosolie heeft een zoete, kokos smaak (tenzij je de geur-/smaakloze kokosolie gebruikt). Kokosolie kan goed verhit worden en dat maakt het geschikt voor koken, bakken en wokken. Het rookpunt van kokosolie ligt rond de 170°C. Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is het net als ghee lang houdbaar. De lange houdbaarheid van kokosolie heeft te maken met het hoge percentage (90%) van verzadigde plantaardige vetten.

Alles over bakken met ghee

Behalve de smaakvolle, nootachtige smaak van ghee is het een natuurproduct met diverse voordelen in de keuken. Ghee heeft het hoogste rookpunt van alle vetten die je in de keuken gebruikt: pas na 250°C begint het aan te branden. Wanneer je ghee op de juiste manier gebruikt, kun je het zelfs meerdere keren gebruiken bij het bakken van vlees of vis. Ook nog eens zuinig in gebruik dus. Dit komt door de verwijdering van de melkeiwitten tijdens het verwarmingsproces. Ander bijkomend voordeel hiervan is dat het lang houdbaar is! Ghee wordt daarom ook wel ‘het vloeibare goud’ genoemd.

Welk vet je ook gebruikt in de keuken, ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Concluderend kunnen we stellen dat ghee een topper is in de keuken! Het enige nadeel van het gebruik van ghee is dat je nooit meer iets anders wil!

MEER INFORMATIE OVER GHEE?

Wil je meer weten over ghee?
Neem dan contact met ons op.

Dutso
Dutso Dairy B.V.
Saksenweg 49
5349 AX Oss
The Netherlands
T. +31 412 84 91 20
E. info@dutso-dairy.com
Ma - Vr: 7:00u - 18:00u
Za: gesloten
Zo: gesloten
Volg ons op social media:
© 2020 | dutso-dairy.com | Webdesign by Dutso Dairy B.V.