BLOG

DAT IS PAS INTERESSANT LEESVOER!

Blijf op de hoogte van toffe acties, nieuws en interessante weetjes, die we maar al te graag met je delen via onze blog.

Wat is er nou belangrijker dan je gezondheid? Niks toch? Steeds meer mensen lijken dit in de smiezen te krijgen. Zo sporten we vaker, we drinken meer water en we eten over het algemeen gezonder dan vroeger. Toch blijft voeding een onderwerp waar men veel vraagtekens bij plaatst. Wat is nu gezond en wat niet? Velen denken dat het eten van vetten slecht is en de kans op hart en vaatziekten vergroot. Maar dat blijkt helemaal het geval niet te zijn.

Waarom heeft vet zo’n slecht imago?

Een decennia geleden, zagen we het aantal hart- en vaatziekten snel stijgen. Om erachter te komen wat hier de oorzaak van was, gingen een aantal wetenschappers onderzoek doen in verschillende landen waar ook hoge percentages waren van hart- en vaatziekten. Ze gingen kijken wat deze mensen in al die verschillende landen nu het meeste aten. Zo kwamen ze erachter dat mensen uit het land met de meeste hart- en vaatziekten de meeste vetten aten. Hier speelde de voedselindustrie handig op in om door een nieuw assortiment aan voedingsproducten op de markt te brengen. Zo brachten ze verschillende ‘light boters’ op de markt en maakte ze samen met de overheid tv-reclames om mensen bewust te maken van die zogenaamde slechte vetten. Denk hierbij aan de reclames die een tijd geleden vaak op de televisie verschenen met als motto: ‘let op vet’.

Een aantal jaren gingen zo voorbij en mensen gingen inderdaad minder vetten eten, maar tot de verbazing van de wetenschappers, groeide het aantal patiënten met hart- en vaatziekten. Ze besloten om het onderzoek opnieuw te doen en kwamen erachter dat mensen uit het land met de meeste hart- en vaatziekten niet alleen vetten aten, maar ook de meeste suiker. Now, that makes sense. Want in de tijd dat we minder vetten aten, gingen we daardoor meer suikers eten. Suiker was dus al die tijd de boosdoener en niet de vetten.

Vetten zijn belangrijk voor ons lichaam!

Wist je bijvoorbeeld dat onze hersenen voor 60% uit vet bestaan? Maar vet is niet alleen belangrijk voor onze hersenen, vet heeft meerdere belangrijke functies. Vetten zorgen bijvoorbeeld voor:

  1. De aanmaak van hormonen
  2. Vloeibaarheid van celmembranen
  3. Ons energielevel
  4. De bescherming van onze organen
  5. Het oplossen van vitamine A, D, E en K

Gezonde en ongezonde vetten?

Bij de gezonde vetten kunnen we onderscheid maken tussen de verzadigde en onverzadigde vetten. De verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld:
dierlijke producten, kokosvet, maar ook ghee.

De onverzadigde vetten worden ook weer onderverdeeld in drie groepen:

  1. Omega 3 vetzuren (vette vissoorten)
  2. Omega 6 vetzuren (zonnebloemolie)
  3. Omega-9 vetzuren (olijfolie)

De ongezonde vetten noemt men ook wel ‘transvetten’, deze ontstaan wanneer fabrieken gedeeltelijk vetten harden. Hierbij komen chemische stoffen vrij die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Je kunt transvetten vinden in gebak, snoep, chips en friet.

Het advies voor volwassenen is om dagelijks 70 gram gezonde vetten binnen te krijgen. Je kan dagelijks met ghee bakken of op je brood smeren. Verder kan je olijfolie over een salade heen gieten of brood erin dippen. Noten en zaden bevatten ook veel gezonde vetten, met name amandelen en walnoten. Daarnaast is het heel belangrijk om 2 keer in de week vette vis te eten zoals zalm, makreel of kabeljauw. Dit zijn goede bronnen van omega-3 en zijn essentieel voor een goede hersenwerking.

MEER INFORMATIE OVER GHEE?

Wil je meer weten over ghee?
Neem dan contact met ons op.

Dutso
Dutso Dairy B.V.
Saksenweg 49
5349 AX Oss
The Netherlands
T. +31 412 84 91 20
E. info@dutso-dairy.com
Ma - Vr: 7:00u - 18:00u
Za: gesloten
Zo: gesloten
Volg ons op social media:
© 2020 | dutso-dairy.com | Webdesign by Dutso Dairy B.V.